Farmaceutische bedrijven liggen overhoop met het Nederlands Huisartsen Genootschap in een discussie over de effectiviteit van diabetesmedicijnen. Het onderlinge wantrouwen is groot.

Ouderdomsdiabetes is een groeimarkt in Nederland. Momenteel zijn er zo’n 830 duizend mensen gediagnosticeerd met deze ziekte. Farmaceutische bedrijven hebben zwaar ingezet op de introductie van nieuwe medicijnen voor deze groep.

Over de effectiviteit van diabetesmedicijnen is echter een fikse ruzie ontstaan tussen de farmalobby en het Nederlands Huisartsen Genootschap, dat de richtlijnen voor huisartsen vaststelt, zo meldt het Financieele Dagblad maandag.

Diabetesmedicijnen: wel of geen meerwaarde

Guus van der Vat, directeur Nederland van farmareus MSD, snapt naar eigen zeggen niets van de terughoudendheid van de huisartsenclub. “Dit zijn heel effectieve middelen waarvan de veiligheid keer op keer is aangetoond. Ons best verkochte middel wereldwijd is Januvia, een zogenoemde DDP-4-remmer. Maar in Nederland wordt dit middel vrijwel niet voorgeschreven, omdat het een marginale plek heeft in de richtlijnen van huisartsen.”

Ook andere farmaceuten zoals Sanofi, Novartis, Boehringer Ingelheim en AstraZeneca hebben zogenoemde DDP-4 remmers. Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootschap stelt dat het optimisme van de farmaceutische industrie niet goed is onderbouwd. “Er zijn geen vergelijkende studies waaruit een meerwaarde blijkt voor DDP-4-remmers ten opzichte van oudere middelen”, zegt hij tegen het FD.

De nieuwere middelen zijn over het algemeen duurder, waarbij volgens Burgers de afweging is dat zonder duidelijke meerwaarde voor het goedkopere middel wordt gekozen.

Wantrouwen tegen farmaceutische industrie

Volgens het FD  speelt er van de kant van de huisartsen ook een vertrouwenskwestie. In het verleden zouden gevaarlijke bijwerkingen van nieuwe medicijnen zijn onderschat.

Hoogleraar diabetologie Cees Tack van het Radboudumc in Nijmegen stelt tegenover de krant dat de huisartsen en de farma-industrie beide "een beetje gelijk"  hebben. DDP-4-remmers kunnen nuttig zijn voor sommige diabetespatiënten, maar zijn op zich al weer tien jaar oud. Een nieuwe generatie zogenoemde GLP-1-medicijnen zou meer perspectief bieden, maar wordt nu nog zelden vergoed.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl